Slljiva

This slideshow requires JavaScript.

Rana šljiva je zastupljena u našem voćnjaku sa oko 15% i to su uglavnom sorte šljiva Čačanska rana i Čačanska lepotica. I pored ovogodišnje suše rod je bio zadovoljavajući. Zbog male količine, rana šljiva se ne koristi za proizvodnju rakija ali je izvrsna kao konzumna šljiva. Sorte koje sam naveo su razvijene u Institutu za voćarstvo u Čačku i obe sazrevaju u julu mjesecu. Čačanska rana doduše nešto ranije, otprilike u prvoj dekadi jula, i radi se o srednje bujnoj sorti šljiva. Odlikuje je krupan plod izduženog oblika, ljubičasto plave boje a samo meso ploda je slatko, sočno, čvrsto i dobrog kvaliteta. Međutim, ova šljiva ima neujednačenu rodnost po godinama pa zbog toga nije previše rasprostranjena.

Sa sruge strane šljiva Čačanska lepotica je dobijena ukrštanjem sorti šljiva Vagenhajm i Požegača i priznata je za sortu od 1975 godine. Spada u red kržljavo do srednje bujnih sorti šljiva i kreirana je na džanarici kao podlozi. Krošnja je piramidalna što se vidi sa slika iznad, sa elastičnim skeletnim granama. Odlikuje je redovan i obilan rod u svim uslovima. Plod ovih šljiva je srednje krupan, okruglastog oblika sa brazdom po sredini. Plodovi su sočni i čvrsti slatko kiselkastog okusa,  Jeste osjetljiva na plamenjaču i rđu ali joj ove uobičajene bolesti šljiva ne pričinjavaju veću štetu. Najveća prednost joj je da dobro podnosi sušu, što se pokazalo i kod nas u praksi. Uvreženo je mišljenje je da se radi o vrlo kvalitetnoj sorti šljive koja je prvenstveno namjenjena za konzumiranje. Od ovih šljiva se pravi kvalitetna rakija pod uslovom da su dobro sazrele. Ostale namjene kao što je priprema pekmeza od šljiva, džema od šljiva, kompota i sokova, te raznih dezerta i poslastica ne treba ni pominjati. Šljiva je jedno od najkompletnijih vrsta voća i neophodna je u ljudskoj ishrani. Visok procenat šećera (gluktoze, fruktoze i saharoze) predstavlja zdrav energetski izvor za ljudski organizam, dok pektini, kojih ima do 1% doprinose zaštiti od arterioskleroze i infarkta miokarda. Mineralne materije i organske kiseline pozitivno utiču na regulaciju pH vrijednosti krvi, Kalijum snižava krvni pritisak i stimuliše cirkulaciju krvi itd… da ne nabrajam dalje.

 

  1. No trackbacks yet.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s

%d bloggers like this: